ENG | УКР |

Науково-практичні заняття з радіаційної безпеки харчових продуктів

 

27 березня під час роботи засідання студентського наукового гуртка кафедри безпеки життєдіяльності, студенти 2 курсу спеціальності 201 «Екологія» навчилися здійснювати пробопідготовку зразків продуктів харчування та визначати в них вміст радіонуклідів 127Cs та 90Sr за допомогою різних приладів дозиметричного контролю.

  

Для досліджень, студенти самостійно відбирали зразки продукції рослинного походження, вирощеної на присадибних ділянках, а також зібрані протягом 2016 року дикорослі лісові гриби та ягоди. Під керівництвом керівника гуртка, доцента кафедри безпеки життєдіяльності Скиби В.В., студенти здійснили дослідження 20 зразків, з яких у 4 зразках грибів та 1 зразку сушених ягід чорниці було виявлено перевищення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів 137Cs. У зразках картоплі, моркви, цибулі, столового буряка, редьки та квасолі перевищення вмісту штучних довгоживучих радіонуклідів не виявлено.

Отримані практичні навики стануть у пригоді при виборі продуктів харчування для студентів та членів їх родин, що проживають на радіаційно забруднених територіях, а також сприятимуть формуванню у майбутніх фахівців екології основ проведення науково-аналітичних досліджень.