Розширюємо географію екскурсійно-практичних занять

 

Студенти біолого-технологічного факультету напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» в період практики відвідують провідні підприємства харчової промисловості нашого регіону, зокрема: ПАТ «Оболонь», ТОВ Українсько-словенське спільне підприємство «Київський обласний хлібопекарський комплекс» (ТМ «Кулиничі»), ІП Кока-Кола Беверіджиз Україна, ПАТ «Білоцерківський консервний завод» (ТМ «КРЯТ»), ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», ТОВ «Долівенко», «Маревен Фуд Україна» (ТМ «Ролтон»), ПП Маршалок В.А. та інші.

Розширюючи географію проведення екскурсійно-практичних занять студенти третього курсу напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» відвідали ПрАТ Вінницька кондитерська фабрика ROSHEN. Екскурсовод Олена розповіла студентам історію створення і розвитку кондитерської корпорації ROSHEN, про її продукцію та фабрики, ознайомила з технологією шоколадної продукції, після чого ми переглянули фільм про процес виготовлення кондитерських виробів та дізналися, що на сьогоднішній день Вінницька кондитерська фабрика – це один із лідерів серед кондитерських підприємств України. На фабриці працює понад 1500 чоловік адже фабрика вирізняється новаторством і на сучасному високопродуктивному обладнанні (німецьких, італійських та чеських виробників) випускається близько 200 найменувань кондитерських виробів загальним обсягом понад 100 тис т. на рік, серед яких шоколад, цукерки, ірис, здобне печиво, бісквіти, вафлі та вафельні трубочки. Також тут випускається понад 50 видів сувенірних наборів і більше 40 видів новорічних подарунків, що складаються з продукції з усіх підприємств корпорації. При цьому Вінницька кондитерська фабрика ROSHEN сертифікована відповідно до вимог міжнародних стандартів якості ISO 9001: 2008 та безпеки продуктів харчування ISO 22000: 2005.

Олена акцентувала увагу на тому, що Вінницька фабрика на виробничому майданчику розпочала проект професійної орієнтації для студентів. В рамках програми студентів ознайомлюють з особливостями організації праці на підприємстві, розповідають працівники яких професій задіяні на виробництві та яку освіту і досвід вони мають. Олена зазначила також, що стажування в корпорації ROSHEN - це шанс показати себе і вдало розпочати свій кар’єрний шлях. Для корпорації - це чудова нагода знайти талановитих випускників і надати їм можливість зростати у великій успішній компанії. Щороку у вересні ROSHEN запрошує студентів старшокурсників на тримісячне стажування за різними напрямами у корпорації. Це чудова можливість розкрити свій професійний потенціал і закласти основи для подальшої надзвичайно успішної кар'єри. Під час стажування наставники діляться своїми знаннями і досвідом, залучають до вирішення реальних задач різної складності, допомагають зрозуміти сильні і слабкі сторони, розвинути професійні якості.

Зрештою почалося найцікавіше - екскурсія у виробничих цехах де ми мали можливість пробачити процес виготовлення різних видів шоколаду і цукерок в тому числі з начинками та мали змогу відчути себе справжніми кондитерами, одягнувши санітарний одяг та зробити фото на згадку. Наприкінці заняття студенти отримали солодкі подарунки.

Також підписано договори про проведення спільної навчально-практичної підготовки здобувачів вищої освіти з ТОВ «Білоцерківський хлібокомбінат» та ТОВ «Білоцерківхлібопродукт» і вже проведено екскурсійно-практичні заняття для трьох груп студентів на цих підприємствах. Зокрема напередодні для студентів першого курсу напряму підготовки «Харчові технології та інженерія» в межах навчальної практики було проведено екскурсійно-практичне заняття на ТОВ «Білоцерківський хлібокомбінат». Варто відмітити, що після проведення таких занять восени на даному підприємстві для студентів третього курсу вони виявили бажання і наразі проходять тут виробничу практику.

Секретар Юлія Леонідівна Яхнівська розповіла, що ми завітали на одне з найстаріших підприємств Київщини, оскільки його історія  бере свій початок з жовтня 1938 року, коли асортимент складав лише чотири найменування хліба. На даний час на підприємстві працює 13 технологічних ліній, на яких щодоби виробляють понад 55 т хлібобулочних, кондитерських та сухарно-бараночних виробів. Асортимент продукції, що постійно оновлюється та вдосконалюється,  нараховує понад 150 найменувань хлібобулочних виробів, сухарів, кондитерських виробів (торти, тістечка, кекси, печиво, пряники, цукерки, грильяж), вафельних виробів (вафлі вагові, вафельні торти). Продукція виробляється за класичними та традиційними технологіями майстрами та спеціалістами високої кваліфікації з найкращого борошна і натуральної сировини, та користується попитом не тільки в місті та районі, але й в багатьох регіонах України.

Дуже професійно і пізнавально про обладнання та технологію хліба і хлібобулочних виробів в цехах підприємства розповіла інженер-технолог Тетяна Федорівна. Для зацікавлення майбутніх технологів працевлаштовуватися в даному підприємстві Юлія Леонідівна наголосила, що адміністрація постійно піклується про створення  належних умов праці та відпочинку працівників. На підприємстві функціонує їдальня, побутові приміщення, стоматологічний кабінет, спортивно-оздоровчий комплекс. В 2005 році введено в дію базу відпочинку «Ранок», що знаходиться на узбережжі Чорного моря. Велика увага приділяється створенню та підтриманню належних умов праці та оздоровлення робітників, про що свідчать побудовані   адміністративно - побутові приміщення та введені в експлуатацію побутові приміщення. На комбінаті працює чудовий, дружний, згуртований колектив чисельністю 420 осіб. Основою  колективу, оберегом  класичних технологій, генераторами творчих ідей виступають його висококваліфіковані спеціалісти.

В ході візиту на ТОВ «Білоцерківхлібопродукт» зі студентами провів бесіду директор  Шилов Іван Петрович, який насамперед розповів про історію (засноване в 1910 році), колектив (дружний та згуртований), продукцію (борошно, крупи, дієтичні добавки, комбікорми) цього сучасного потужного підприємства з переробки зерна, що є володарем численних вітчизняних і європейських нагород, в тому числі міжнародного призу «За якість», заснованого Міжнародним клубом лідерів торгівлі. Особливу увагу Іван Петрович зосередив на спельті (полба в Росії, dinkel в Німеччині, камут в США) – це група особливих видів пшениць з ламким колосом і плівчастим зерном, напівдиких, умовно кажучи прабатьків всіх сучасних видів пшениці твердих і м'яких сортів.  Він розповів, що спельта - це ідеальний харчовий продукт для раціонального і збалансованого харчування, природний ресурс, який зміцнює імунну систему. Каша з полби має виражений пшеничний смак з легким горіховим відтінком. Власний смак полби виражений неяскраво і вона чудово розкриває смакові якості супутніх продуктів, і як гарнір до м'яса і риби, і як самостійна страва з овочами, і як альтернатива рису в плові і різотто. Каша з подрібненої полби найменшої фракції (п'ятий номер, 1 мм ) смачніше звичної манної за рахунок горіхового відтінку смаку і негомогенної структури. Борошно з полби відрізняється підвищеним вмістом клейковини і дуже високою білизною, тісто виходить більш пластичне. І оболонка, і саме зерно багате корисними мікроелементами і вітамінами, тому від способу помелу цінність полби не знижується. Пробні випічки в пекарні цього підприємства показали, що хліб з полби має прекрасні смакові якості, особливо ефективне застосування борошна з полби при виготовленні піц, печива та інших кондитерських виробів.

Начальник відділу кадрів Юлія Круп розповіла про перспективи працевлаштування на підприємстві для студентів БНАУ. І зрештою  начальник відділу технічного контролю та якості Кроповінська Валентина Федорівна та начальник цеху по переробці зародків пшениці Іщенко Наталія Миколаївна провели основну частину екскурсійно-практичного заняття у виробничих цехах.

За період практики в ході екскурсійно-практичних занять майбутні технологи переробної промисловості мали змогу ознайомитись з історією відвідуваних підприємств, технологіями та виробничим обладнанням, проаналізувати технологічні процеси та режими виробництва харчових продуктів від отримання та оцінки якості сировини до пакування готової продукції, задати питання, які їх цікавили та обговорити особливості виробництв, склад та харчову цінність широкого асортименту продукції, таким чином одержавши багато цінної фахової інформації безпосередньо від професіоналів своєї справи, що дало змогу закріпити отримані в БНАУ теоретичні знання на практиці.

 

Анатолій Качан, к.с-г.н. доцент кафедри безпечності та якості харчових продуктів, сировини і технологічних процесів

Сергій Наріжний, к.т.н., асистент кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва