ENG | УКР |

Виробнича практика на фермі «Бабині кози»

 

Під час перебування на виробничій практиці студент ІІ курсу ступеневої підготовки біолого-технологічного факультету Федоренко В’ячеслав мав змогу ознайомитися з технологією виробництва продукції козівництва на базі ферми “Бабині кози”.

Підприємство засноване в 2007 році. В господарстві займаються племінним розведенням кіз зааненської породи та виробництвом (150 голів основного стада) та виробництвом козиного молока. Дана порода характеризується найкращими показниками молочної продуктивності, які мають надої 2-3 літри за добу.

На практиці я ознайомився і проводив технологічні операції: доїння кіз, ідентифікацію молодняку, випоював молозиво новонародженому молодняку, проводив годівлю кіз та їх напування ознайомлювався з технологією виробництва сиру та мила з козиного молока та інші технологічні операції.

Кози утримуються на глибокій підстилці, регулярно підстилається суха солома. З середини травня до середини жовтня стадо утримується на пасовищі. Козенята відразу після народження ідентифікують спеціальними щипцями (кізочок - на праве вухо, козликів – на ліве) і утримують разом з матками до одномісячного віку.

Доїння кіз механізоване в доїльному залі на 12 кіз. Кіз доять два рази на добу (вранці о 8 годині та ввечері о 20 годині). Молоко по трубопроводу потрапляє в танк-охолоджувач, де охолоджується до температури +4, мінімальний контакт молока з навколишнім середовищем забезпечує якнайкраще його зберігання.

Козине молоко багате на казеїн, альбумін, які містять важливі для організму людини амінокислоти. Перетравність козиного молока та молочних продуктів дуже висока – 94–98 %.

Козине молоко багатше, ніж коров’яче, на кальцій, фосфор, кобальт та вітаміни групи В і С. Воно має підвищені антиінфекційні, антианемічні та антигеморагічні властивості. Завдяки цьому козине молоко довго не скисає.

У власній сироварні господарства козине молоко переробляється на безліч вишуканих сортів сиру, а мильна мануфактура виробляє близько 30 видів мила з козиного молока та масла, аналогів якому немає у світі.

Виробнича практика в даному господарстві була корисною та пізнавальною, під час якої я набув практичних навичок сучасної технології виробництва продукції козівництва.

 

Федоренко В’ячеслав, студент БТФ