ENG | УКР |

Наші здобутки у виданні підручників для здобувачів вищої освіти

 

Продовжується наша співпраця з НПП аграрних ВНЗ України щодо видання навчальних підручників, яка є досить плідною і ефективною. Так, колективом авторів Харківської державної зооветеринарної академії, Білоцерківського національного аграрного університету, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, Сумського національного аграрного університету підготовлений та виданий підручник «Гігієна і експертиза харчових тваринних гідробіонтів та продуктів  їх переробки» в 2-х частинах. Частина 1. Гігієна і експертиза рибопромислової продукції. Частина 2. Гігієна і експертиза водних ссавців,  безхребетних гідробіонтів, продукції з риби. Автори: І.В. Яценко, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова, Т.І. Фотіна, І.А. Бібен, В.Я. Бінкевич, А.М. Труш, Р.В. Петров. Даний підручник рекомендовано до друку Радою НМЦ «Агроосвіта» МОН України та Вченими радами названих ВНЗ України.

Підручник підготовлений для фахівців і студентів ОC «Магістр» у вищих навчальних аграрних закладах III-IV рівнів акредитації за спеціальностями 8.11010102 «Ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва» – 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» та 211 – «Ветеринарна медицина», а також слухачів ІПНКВСВ, практикуючих лікарів ветеринарної медицини, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за харчовими продуктами.

У частині 1 підручника висвітлені новітні питання гігієни і експертизи рибопромислових продуктів. Важливе місце відводиться питанням санітарних заходів та умов, направлених на збереження якості, забезпечення безпечності й придатності їх для споживання, а також контролю ризиків на всіх етапах виробництва, транспортування, приймання, зберігання й реалізації рибопромислої продукції. Описано харчову цінність, морфологічний і хімічний склад товарної риби. Висвітлено ветеринарно-санітарне оцінювання риби за хвороб різної етіології, отруйної риби та за її отруєння, а також у разі забруднення радіонуклідами. Викладено біологічні основи консервування харчових тваринних гідробіонтів. Сформульовано сучасні гігієнічні вимоги до охолодженої, підмороженої, замороженої, соленої, копченої, в’яленої та сушеної риби, баликових рибних виробів. Подано сучасні методи контролювання безпечності якості харчових тваринних гідро біонтів.
У частині 2 підручника висвітлені новітні питання гігієни і експертизи водних ссавців, безхребетних гідробіонтів, продукції з риби. Важливе місце відводиться питанням санітарних  заходів та умов, направлених на збереження їх якості, забезпечення безпечності й придатності для споживання, а також контролю ризиків на всіх етапах виробництва, транспортування, приймання, зберігання й реалізації.  Висвітлено гігієнічні вимоги до виробництва рибних консервів, пресервів, ікри риби, напівфабрикатів та кулінарних виробів; борошна кормового з риби, морських ссавців, ракоподібних і безхребетних. Сформульовано засади державного регулювання та діяльності в галузі рибного господарства і аквакультури. Висвітлено державні санітарні правила і норми для підприємств і суден, що виробляють продукцію з гідробіонтів. Наведені принципи застосування системи НАССР на потужностях з переробки харчових гідробіонтів. Подано сучасні підходи до ветеринарно-санітарного нагляду під час експорту рибопродукції до країн Європейської співдружності.

Висловлюємо щиру вдячність рецензентам: Ткачуку С.А., доктору ветеринарних наук, професору кафедри ветеринарно-санітарної експертизи Національного університету біоресурсів і природокористування України; Димань Т.М., доктору сільськогосподарських наук, професору, завідувачу кафедри екотрофології Білоцерківського національного аграрного університету; Peter Turek, PhD., Prof. MVDr. (завідувачу кафедри гігієни та технологій продуктів харчування, доктору ветеринарних наук, професору Університету ветеринарної медицини та фармації, м. Кошіце, Словацька  республіка).

 

Букалова Н.В., доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи,
гігієни продуктів тваринництва і патологічної анатомії імені Й.С. Загаєвського