ENG | УКР |

Результат багаторічної співпраці вчених БНАУ та виробничників ТОВ «ТД БТУ – ЦЕНТР» – спільні науково-практичні розробки «Перспективи застосування пробіотичних та ферментних препаратів у свинарстві»

 

За останні два десятиліття у практиці гуманної та ветеринарної медицини для профілактики та лікування розладів шлунково-кищкового каналу широкого розповсюдження набули мікробні препарати – про- та пребіотики.

Про- та пребіотики, на відміну від антибіотиків, не викликають звикання з боку умовно-патогенної мікрофлори, а продукти їх життєдіяльності не накопичуються в органах тварин, та не впливають шкідливо на якість продукції.

Науковці Білоцерківського НАУ, у тандемі з відомим вітчизняним підприємством ТОВ «ТД БТУ – ЦЕНТР» м. Ладижин Вінницької області, більше десятка років проводять спільні наукові розробки з питань застосування про- та пребіотичних препаратів у тваринництві (скотарство, свинарство, кролівництво та птахівництво). Відомо, що на сьогодні використання кормових добавок та ферментних препаратів є найефективнішим засобом для профілактики та лікування деяких хвороб шлунково-кишкового каналу свиней.

Українські науковці підсумували певний науково-практичний досвід застосування природних кормових добавок та ферментних препаратів у свинарстві та відобразили цей матеріал у монографії. Автори: Малина В.В., Бондаренко Л.В., Лясота В.П., Гришко В.А., Балацький Ю.О., Бабенко С.П., Чернявський О.О., Сломчинський М.М., Болоховський В.В., Болоховська В.А.

У монографії викладено теоретичне та практичнее обгрунтування до застосування вітчизняного пробіотику Протекто-актив у свинарстві. Доведено його позитивний вплив на мікробіоценоз кишечнику, морфологічні, біохімічні та імунологічні показники свиней. За результатами виробничої апробації встановлено оптимальні дози Протекто-активу у комплексі з ферментним препаратом мацераза і підтверджено позитивний вплив кормових добавок на перетравність поживних речовин корму, обмін речовин, продуктивність, забійні та м'ясні якості молодняку свиней.

Монографія розроблена для біотехнологів, фахівців ветеринарної медицини, керівників свинокомплексів, сільськогосподарських підприємств та фермерів, а також студентів факультетів біотехнологічного і ветеринарної медицини вищих навчальних закладів сільськогосподарського напрямку.

 

Лясота В.П., професор

Малина В.В., доцент