ENG | УКР |

Харчові технології

181 Харчові технології

Освітні ступені:

  • «Бакалавр» – кваліфікація «Бакалавр з харчових технологій», термін навчання – 3 роки 10 місяців;
  • «Магістр» – кваліфікація «Магістр з харчових технологій», термін навчання – 1 рік 4 місяці.

 

Конкурсні предмети (сертифікати ЗНО):

Перший предмет – українська мова;
Другий предмет – математика;
Третій предмет – Історія України або іноземна мова

  • або біологія
  • або географія
  • або фізика
  • або хімія

 

Харчова промисловість завжди вважалася для України пріоритетною і стратегічно важливою галуззю, яка здатна забезпечити не тільки потреби внутрішнього ринку, а й вагоме місце держави в когорті світових країн – лідерів із виробництва продуктів харчування. Доступність харчових продуктів, їх якість та екологічність впливають на рівень продовольчої безпеки держави, виступають індикаторами її соціальної стабільності. Харчова промисловість є основною переробною ланкою агропромислового комплексу.

Білоцерківський національний аграрний університет запрошує абітурієнтів на навчання за спеціальністю «Харчові технології», та готує фахівців з переробки продукції тваринництва, які на сучасному науково-технічному рівні можуть керувати виробничим процесом на переробних підприємствах у галузі виробництва харчових продуктів.

Підготовка фахівців промислової проводиться у корпусі №9 БНАУ та в умовах переробних підприємств. Практичні заняття по виробництву молочних продуктів здійснюється в умовах молокопереробних підприємств, де в умовах виробництва здобувачі вищої освіти набувають практичних навичок у проведенні технологічних процесів та засвоюють основи технології виробництва з урахуванням сьогодення країни і світової економіки в цілому.

Практичні заняття зі зберігання, консервування та переробки м’яса здійснюються в умовах м’ясопереробних підприємств, де студенти вивчають сучасні технології підготовки м’ясної сировини, виготовлення ковбас варених, варено-копчених, напівкопчених, сирокопчених, м’ясних делікатесів, консервів, напівфабрикатів м’ясних та виробів із риби. 

На лабораторно-практичних заняттях із дисциплін у спеціально обладнаних навчальних аудиторіях здобувачі вищої освіти власноруч виготовляють харчові продукти, у тому числі різні напівфабрикати, молочні та м’ясні продукти.

В умовах виробництва студенти закріплюють знання в вивчення будови та принципу роботи сучасного технологічного обладнання, яке використовується для виробництва харчових продуктів. До послуг студентів – лабораторії кафедр, лекційні аудиторії, оснащені сучасними новітніми приладами та апаратурою, ресурсний центр та бібліотеки. На факультеті створені комп’ютерні класи з доступом до мережі Інтернет.

Виробничу практику студенти мають змогу проходити в наступних господарствах:

  • ПАТ «ЖЛК-Україна»;
  • ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат»;
  • ПП «Маршалок» (м. Біла Церква);
  • ПрАТ «Богуславський маслозавод»;
  • ТОВ «Тараща-молоко»;
  • Миронівський МПЗ «Легко»;
  • ТОВ «Яготинський маслозавод» (Київська область);
  • ТОВ «Оратів-м'ясо»;
  • ТОВ «Люсдорф»;
  • «Гайсинський молокозавод» (Вінницька область);
  • ТОВ «Баранівський молокозавод» (Житомирська область);
  • ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат»;
  • ПАТ «Канівський маслосирзавод»;
  • ТОВ «Черкаська продовольча компанія»;
  • ВАТ «Жашківський маслозавод».

Навчальний процес забезпечують 65 висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, з них 10 докторів та 54 кандидатів наук. Навчання здійснюється за кредитно-трансферної системою, що забезпечує визнання дипломів на міжнародному ринку праці.

На факультеті функціонує 14 наукових гуртків, у яких студенти виконують дослідження переробки продукції тваринництва. Випускники факультету можуть вступати до магістратури та докторантури і виконувати науково-дослідну роботу.

На факультеті та в університеті функціонує відділ працевлаштування випускників на провідних переробних заводах та підприємствах Київської, Вінницької, Житомирської, Кіровоградської, Чернігівської, Черкаської областей.

Випускники зможуть реалізувати набуті професійні навички на таких посадах:

  • технолог з виробництва харчових продуктів;
  • начальник зміни та цехів;
  • завідувач лабораторії;
  • науковий співробітник у науково-дослідних та проектних організаціях;
  • викладач навчальних закладів різного рівня акредитації;
  • лаборант м’ясної та молочної лабораторії;
  • оператор цеху;
  • майстер з виробництва м’ясної та молочної продукції.

Студенти факультету на 100 % забезпечені гуртожитками. Університет має базу відпочинку на узбережжі Чорного моря, спортивний табір де студенти мають змогу відпочити та оздоровитися. Кожен бажаючий може підвищити свій професійний рівень та пройти стажування за кордоном (Німеччина, Польща, Великобританія, Чехія, Франція).

 

В університеті налагоджена потужна культурно-мистецька діяльність, працюють наступні спортивні та творчі секції:

  • футбол;
  • волейбол;
  • теніс;
  • баскетбол;
  • боротьба;
  • легка та важка атлетика;
  • гирьовий спорт;
  • народний театр;
  • духовий оркестр;
  • народний хор «Батьківська нива»;
  • оркестр народних інструментів;
  • клуб веселих і найкмітливіших;
  • народний ансамбль бандуристів;
  • студія бальний та естрадних танців;
  • гурток журналістики;
  • студія естрадного вокалу;
  • студентський канал «Університет Майдан ТV».