ENG | УКР |

Кращі навчальні практики для студентів ФВМ на потужностях різної форми власності

 

Основним у навчальній практиці є поглиблення знань, одержаних у процесі теоретичного навчання, набуття умінь та навичок, необхідних для їх застосування у майбутній виробничій діяльності.

Минулого тижня, ми, студенти 4М курсу ФВМ, під керівництвом доцента Букалової Наталії Володимирівни, провели навчальну практику з дисципліни «Безпечність, якість харчових продуктів та кормів» безпосередньо у виробничих умовах кращих реформованих підприємств – Білоцерківському пункті державного ветсанконтролю і нагляду на державному кордоні України та транспорті, Білоцерківській міській державній лабораторії Держпродспоживслужби Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини та Білоцерківському м’ясопереробному підприємстві «ПП Маршалок».

За словами Олени Миколаївни Малахатько, провідного лікаря ветеринарної медицини, діяльність Білоцерківського пункту державного ветсанконтролю і нагляду на державному кордоні України та транспорті спрямована на забезпечення стійкого епізоотичниго і екологічного благополуччя на території України, для чого здійснюється постійний контроль харчової продукції, кормів, ветеринарних імунобіологічних засобів, що перетинають митний кордон держави, проводиться перевірка вантажів і видача міжнародних документів за їх імпорту. Наголошено про роль служби в недопущенні несанкціонованого обігу в Україні ветеринарних препаратів закордонного виробництва.

Аліна Віталіївна Корнієнко – провідний спеціаліст ветеринарної медицини-бактеріолог Білоцерківської міської державної лабораторії Держпродспоживслужби Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини, разом зі співробітниками кожного відділу (приймального, ветсанекспертизи, хіміко-токсикологічного, мікробіологічного, радіологічного), ознайомили нас з роботою акредитованої державної лабораторії, з переліком органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних, токсикологічних, радіологічних досліджень сировини, харчових продуктів, кормів та води, що виконуються для визначення показників їх якості та безпеки, з діагностикою захворювань незаразної та заразної етіології, гіповітамінозів, отруєнь, мікотоксикозів, а також з наданням методичної допомоги ветеринарним фахівцям районних державних лабораторій ветеринарної медицини.

Начальник відділу якості Білоцерківського м’ясопереробного підприємства «ПП Маршалок» Кравченко Наталія В’ячеславівна та технолог цеху виробництва сирокопчених та сиро-в’ялених ковбасних виробів і м’ясних продуктів Савченко Олена Борисівна ознайомили нас із нюансами технологічного процесу, належною виробничою та гігієнічною практиками цього сучасного підприємства із європейськими технологіями та міжнародними стандартами. Підприємство сертифіковане за системою менеджменту безпеки харчових продуктів FSSC 22000 у 2017 р., тут запроваджена система НАССР, використовується м’ясна сировина українського та закордонного виробництва лише високої якості, адже з неї виготовляються сиро-в’ялені та сирокопчені ковбаси і м’ясні делікатеси, що не піддаються високотемпературній обробці. Продукція представлена у широкому асортименті, найвищого ґатунку, задовольняє смак найвимогливішого споживача. Ми, звичайно ж, провели дегустацію ковбас та м’ясних продуктів усіх видів, виготовлених на підприємстві. Вишуканий смак і якість  продукції нас дуже порадували. Ми впевнені, що у нашого вітчизняного виробника великі перспективи не лише в Україні, а й, у недалекому майбутньому, на ринку Європи.

Ми дякуємо всім, хто опікувався нами цими днями, дякуємо за доброзичливість, відкритість і професійний підхід. Бажаємо мирних переможний трудових буднів, успіхів і процвітання.

Щодня ми заносимо у щоденники дані про набуту інформацію, про все, почуте й побачене. Після навчальної практики ми отримаємо оцінку за кожну практику в день її проведення, а підсумкове оцінювання – після складання практичного заліку.

Ми залишилися задоволені навчальною практикою з дисципліни «Безпечність, якість харчових продуктів та кормів», вона виявилася цікавою і корисною!

 

Мазур Анастасія, староста 4М курсу ФВМ