ENG | УКР |

Кращі навчальні практики для здобувачів вищої освіти на ФВМ з дисципліни «Безпечність, якість харчових продуктів та кормів»

 

Основним у навчальній практики є поглиблення знань, одержаних у процесі навчання, набуття навичок, необхідних для їх застосування у виробничій діяльності. Впродовж 22–25 квітня, студенти 2-ї та 6-ї груп 4М курсу ФВМ, під керівництвом доцента Букалової Наталії Володимирівни, побували на навчальній практиці з дисципліни «Безпечність, якість харчових продуктів та кормів» безпосередньо у виробничих умовах кращих реформованих підприємств – ДП «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», Відділу прикордонного інспекційного контролю (ВПІК) «Біла Церква» Північного міжрегіонального головного управління держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, Білоцерківської міської державної лабораторії Держпродспоживслужби Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини та державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (ДЛВСЕ) № 1 на агропромисловому ринку «Центральний ринок».

Начальник науково-випробувальної лабораторії Кшановська Тетяна Валеріївна ознайомила нас з роботою ДП «Київоблстандартметрологія», що є потужним  спеціалізованим центром із надання послуг у сфері метрології, стандартизації, оцінювання відповідності (сертифікації) й випробувань харчової продукції, кормів, побутових та косметичних засобів. До центру входить низка сучасних лабораторій, оснащених високоточними еталонами, спеціальним обладнанням, сучасними технічними засобами й інформаційними системами для якісного і швидкого метрологічного обслуговування всіх користувачів вимірювальної техніки. На підприємстві впроваджені передові методи і новації, постійно вдосконалюються методи дослідження, які були нам презентовані.

Головний технолог Рижа Тетяна Болеславівна та начальник відділу по роботі з персоналом Калетінська Марина Миколаївна розповіли й показали роботу ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» (БМК) компанії «ТЕРРА ФУД», що  є одним із найсучасніших у Східній Європі та першим в Україні із випуску продукції з незбираного молока, що відповідає нормам Міжнародної молочної федерації та директивам ЄС. Тут встановлено новітнє технологічне обладнання, яке дозволило створити повністю автоматизовані технологічні лінії виробництва, розливання та упаковки продукції. На комбінаті впроваджено систему НАССР, управління підприємством (ІСУП) на базі міжнародних стандартів ISO 22000:2005 та ISO 9001:2008. Нам представили кисломолочну продукцію різних видів, сметану термостатну та резервуарну, сири, що відповідають сучасним гарантіям якості та задовольняють смак найвимогливішого споживача, в тому числі й новий вид кисломолочного продукту «Айран» і суміші для морозива та коктейлів, які постачаються лише БМК до мережі сімейних ресторанів McDonald’s в Україні. Ми, звичайно ж, провели їх дегустацію. Вишуканий смак і якість продукції нас дуже порадували.

За словами Олени Миколаївни Малахатько, головного спеціаліста відділу прикордонного інспекційного контролю (ВПІК) «Біла Церква», діяльність ВПІК «Біла Церква», спрямована на забезпечення стійкого епізоотичниго та екологічного благополуччя на території України, для чого здійснюється постійний контроль продукції, кормів, ветеринарних імунобіологічних засобів, що перетинають митний кордон держави, перевірка і видача відповідних міжнародних документів. Наголошено про роль служби в недопущенні несанкціонованого обігу в Україні ветеринарних препаратів закордонного виробництва.

Завідувачка державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (ДЛВСЕ) № 1 на агропродовольчому ринку «Центральний ринок» Дерев’янко Наталія Миколаївна детально розповіла про вимоги законодавства України щодо ветсанекспертизи сировини, харчових продуктів на ринку, етапи проведення ветсанекспертизи продукції, починаючи від перевірки документації і, закінчуючи, видачею експертного висновку для її реалізації. Проведено ветсанекспертизу м’яса свиней та їх субпродуктів, молока та молочних продуктів, рослинних продуктів та меду, з повним показом та коментарем.

Аліна Віталіївна Корнієнко – провідний спеціаліст ветеринарної медицини-бактеріолог Білоцерківської міської державної лабораторії Держпродспоживслужби Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини ознайомила нас з роботою акредитованої державної лабораторії, з переліком органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних, токсикологічних, радіологічних досліджень сировини, харчових продуктів, кормів та води, що виконуються для визначення показників їх якості та безпеки, діагностики захворювань незаразної та заразної етіології, гіповітамінозів, отруєнь, мікотоксикозів, а також з наданням методичної допомоги ветеринарним фахівцям районних державних лабораторій ветеринарної медицини.

Ми дякуємо всім причетним до організації навчальної практики, наданої можливості побувати на виробництві, всім, хто опікувався нами цими днями, дякуємо за доброзичливість, відкритість і професійний підхід! Бажаємо мирних переможний трудових буднів, успіхів і процвітання. Ми залишилися задоволені навчальною практикою з дисципліни «Безпечність, якість харчових продуктів та кормів», вона виявилася цікавою, корисною і, до того ж, СМАЧНОЮ!

 

Дазіденко Діана, староста 6 групи 4М курсу ФВМ

Руденко Тетяна, староста 2 групи 4М курсу ФВМ