ENG | УКР |

Кращі навчальні практики на потужностях різної форми власності та господарювання

 
Сучасному виробництву з різною формою власності та господарювання потрібні фахівці, які добре володіють професією, творчо мислять, самостійно вирішують виробничі питання. Ринок праці вимагає чіткого визначення компетентності спеціаліста, розкриття його професійної майстерності. Поставлені завдання можуть успішно виконати лише ті, хто має теоретичні знання і добре володіє практичними навиками. Тому, основним у навчальній практики є ознайомлення студентів зі специфікою спеціальності, поглиблення знань, одержаних у процесі теоретичного навчання, набуття умінь та навичок, необхідних для застосування їх у майбутній виробничій діяльності.
 
Упродовж 2–4 березня 2017 року студенти 3 СП(б) курсу ФВМ, під керівництвом доцента Букалової Н.В., у вигляді екскурсії, побували на навчальній практиці з ветеринарно-санітарної експертизи безпосередньо у виробничих умовах кращих реформованих підприємств (потужності з виробництва м’яса та м’ясопродуктів, молока та молокопродуктів, ДЛВСЕ на агропромисловому ринку, ТОВ «Білоцерківвода», ДП «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»).
 
Завідувач державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (ДЛВСЕ) № 2 на агропромисловому ринку «Критий ринок» ЩУРЕВИЧ Лідія Олександрівна детально розповіла про етапи проведення ветсанекспертизи продукції на ринку, починаючи від перевірки документації і, закінчуючи видачею експертного висновку для її реалізації. Проведено ветсанекспертизу м’яса свиней та їх субпродуктів, молока та молочних продуктів, з повним показом та коментарем. Біля оглядового столу студенти мали можливість розпитати про напрацьовані досвід у роботі, проведення додаткових досліджень, забезпечення необхідними приладами, реактивами. Особливу увагу Лідія Олександрівна приділила важливості навчання студентів, самонавчання, зокрема, порекомендувала цікавитися змінами у законодавстві, йти в ногу зі змінами в нормативних документах, зупинилася на ролі завідуючих ДЛВСЕ, як державних інспекторів ВМ, загострила увагу на виконанні Законів України у сфері ветеринарної медицини та Положення про ДЛВСЕ на ринках, наголосила на дипломатичності під час виконання службових обов’язків, відповідальному ставленні спеціалістів до їх виконання, адже саме вони відповідають за здоров’я людей, які споживатимуть продукцію тваринного й рослинного походження, після їхнього контролю.
 
Від Вікторії В’ячеславівни, головного спеціаліста ТОВ «Білоцерківвода», ми дізналися все про воду, яку п’ємо щодня. У Білій Церкві встановили унікальну систему очищення води. Тепер якість води суттєво покращилася. Яким чином вдалося цього домогтися? Два роки тому, за інвестиційний кошт, на підприємстві запровадили технологію дезінфекції води гіпофлоридом натрію та пермаганатом калію, що дозволяє прибрати й біологічні домішки, а відтак, подавати в мережу глибоко очищену воду без присмаку та запаху. Тут постійно працюють над удосконаленням якості води. Підприємство є приватним і тут дбають про власну репутацію. Вода, якою ми користуємося – належної якості й відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам, її споживає 65 тис. абонентів Білої Церкви і 210 тис. – міста Умань.
 
За словами  Олени Миколаївни Малахатько, головного фахівця лікаря ветеринарної медицини, діяльність Білоцерківського пункту державного ветсанконтролю і нагляду на державному кордоні України та транспорті спрямована на забезпечення стійкого епізоотичниго та екологічного благополуччя на території України, для чого здійснюється постійний контроль продукції, кормів, ветеринарних імунобіологічних засобів, що перетинають митний кордон держави, перевірка і видача відповідних міжнародних документів. Наголошено про роль служби в недопущенні несанкціонованого обігу в Україні ветеринарних препаратів закордонного виробництва.
 
Начальник виробництва ПуАТ «ЖЛК-Україна» ШКУЛІЙ Ірина Іванівна повідала нам, що їхнє підприємство входить до структури транснаціонального концерну JLC Group, випускає широкий асортимент продукції (60 видів молочної продуктів і до 40 видів морозива), має зареєстровані торгові марки «Віта», «Фріго» та JLC. Це – єдиний виробник в Україні, що випускає молочну продукцію в трикутних пакетах «тетра-класик», адже молоко і кефір у такій зручній упаковці мають великий попит у покупців. Молочна продукція включає: молоко питне, кисломолочні продукти, сметану і сметанні продукти, масло, спреди, сир і сирні продукти, сирні вироби, сироватку. ПуАТ «ЖЛК-Україна» пропонує різноманітний спектр морозива під ТМ «Фріго»: на молочній основі, основі плодів і ягід (сорбети), комбінованій основі (щербети). Студенти поласували морозивом, що виявилося набагато смачнішим, ніж у торговельній мережі, та, ще гарячими й такими апетитними, вафельними стаканчиками, якими нас люб’язно пригостили працівники цеху молозива. Ми були їм дуже вдячні!
 
У період навчальної практики ми заповняли щоденники, де заносили дані про почуте й побачене, про все, про що дізналися. Після навчальної практики студентам виставляється оцінка за кожну практику в день її проведення, а підсумкове оцінювання – після складання практичного заліку.
 
Ми залишилися задоволені нашою практикою з ветсанекспертизи!
 
Дубіненко Катерина, староста 3 групи 3СП(б) курсу ФВМ
Букалова Н.В., доцент кафедри ветсанекспертизи, гігієни продуктів
тваринництва та патологічної анатомії імені Й.С. Загаєвського