ENG | УКР |

Науковий пошук магістрів біолого-технологічного факультету

 

Процес формування майбутніх фахівців – технологів з виробництва і переробки продукції тваринництва включає виконання магістерської роботи. Магістерська робота – це самостійна науково-дослідна робота, яка виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою публічного захисту й отримання академічного ступеня магістра.

Основне завдання автора магістерської роботи – продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання. Тому наукові дослідження є обов’язковим елементом професійної підготовки майбутніх фахівців у магістратурі.

На кафедрі харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва біолого-технологічного факультету під керівництвом доцентів Гребельник О.П. та Надточій В.М. магістри проводять наукові дослідження з розроблення нових молочних продуктів. Молоді науковці у технології використовують різні рослинні наповнювачі; удосконалюють технологічні режими виробництва. Дослідники експериментують щодо підбору різних видів заквашувальних препаратів. Заключним етапом є проведення магістрами експертизи якості нового молочного продукту за органолептичними, фізико-хімічними та іншими показниками.

Магістри спеціалізації «Птахівництво», «Розведення та селекції тварин», «Годівля тварин та технологія кормів» та «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва» свої дослідження проводять в умовах виробництва, розв’язуючі конкретні виробничі завдання, що містять елементи наукової новизни.

З 13.02.2017 по 20.02.2017 року відбувся захист випускних робіт ОР «магістр» під головуванням успішного виробничника і науковця В.А. Маршалка, який зазначив, що оригінальність деяких робіт досягала 98 %.

Тематики магістерських робот були безпосередньо пов’язані з місцем майбутньої професійної діяльності випускника і можуть бути успішно впровадженні в умовах виробництва.

Отже, магістерська робота, з одного боку, має узагальнюючий характер, оскільки це своєрідний підсумок підготовки магістра, а з іншого – є самостійним оригінальним науковим дослідженням студента, у розробці якого зацікавлені установи, організації або підприємства.