ENG | УКР |

Презентація студентських наукових робіт в царині якості та безпечності харчових продуктів – у Всесвітній день захисту прав споживачів

 

15 березня – Всесвітній день прав споживачів. І саме цього дня, в рамках проведення Міжнародної студентської наукової конференції «Сучасні проблеми ветеринарної медицини, відбулося наукове засідання секції «Ветеринарно-санітарна експертиза та патологічна анатомія». Робота секції у Всесвітній день прав споживачів виявилася не лише актуальною, але й показовою.

Трохи історії, що починається з 15 березня 1962 року … Цього дня президент США Джон Кеннеді, виступаючи зі зверненням до Конгресу та об’єднань споживачів, уперше проголосив їх права – право на безпеку, інформацію, вибір, право бути почутим, акцентувавши увагу на тому, що споживачі є найбільшою економічною громадою, яка відображає інтереси кожного члена суспільства. В 1983 р. день 15 березня закріплений у міжнародному календарі святкових дат, як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Щорічна наукова студентська конференція в нашому ВНЗ традиційно розвиває науково-дослідницькі нахили молоді. Кожного разу, на таких конференціях, ми виявляємо креативних, ініціативних, повних сил та енергії студентів, з непереборним бажанням працювати, експериментувати, досягати поставленої мети!

Одним із пріоритетних напрямів наукової діяльності студентської молоді в нашому університеті є питання здійснення контролю якості та безпеки продуктів харчування, правового рівня захисту прав споживачів, реалізації прав на безпеку продукції, інформацію, вибір, відшкодування збитків.

Конференція зібрала талановитих студентів, які презентували свої наукові дослідження з цих актуальних питань, обмінялися ідеями та обговорили  результати роботи з іншими студентами та викладачами. Використовуючи, як аргумент, результатами своїх досліджень, доповідачі переконливо довели, що, незважаючи на норми чинного законодавства, на вітчизняні прилавки потрапляє як неякісна, так і фальсифікована харчова продукція. Вони проінформувати учасників конференції про способи розпізнавання її підробки, ідентифікацію продукції за допомогою маркування, що дозволяє зробити усвідомлений вибір. Доповідачі навели достовірну інформацію про досліджувану продукцію, потенційні ризики її вживання, порекомендували, не вірити сліпо рекламі виробника, адже не все, що потрапило на ринок, є безпечним і якісним за умовчанням.

Студенти жваво обговорювали одержану інформацію разом з викладачами, які в черговий раз, наголосили, що дієвим інструментом забезпечення якості та безпеки продукції є державний нагляд і контроль, головна мета якого – захист прав споживачів на отримання продукції гарантованої якості, не допуск на ринок товарів, що не відповідають вимогам нормативних документів, забезпечення контролю їх безпеки на відповідність вимогам нормативної документації.

Усі заслухані доповіді були оригінальними, проведені дослідження, звичайно ж, створюють нові знання, наприклад, через аналіз одержаних даних. На конференції віталися й роботи, які узагальнювали уже відомі знання з певної теми, але за умов конкретної потужності з виробництва. Особливо цінним було й те, що таке узагальнення мало чіткі рекомендації з питань безпечності та якості продукції тваринного та рослинного походження.

За підсумками проведеної конференції на нашій секції, ми робимо висновок, що саме сьогоднішня студентська наука, перші кроки молодих людей у науці й визначають напрями розвитку сучасного суспільства.

 

Букалова Н.В., Джміль В.І., доценти кафедри ветсанекспертизи, гігієни продуктів тваринництва та патологічної анатомії імені Й.С. Загаєвського