Всеукраїнська науково-практична конференція "Сталі відносини критеріїв безпечності та якості харчових продуктів"
16 травня на біолого-технологічному факультеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція "Сталі відносини критеріїв безпечності та якості харчових продуктів", організована професорсько-викладацьким колективом кафедри безпечності та якості харчових продуктів, сировини і технологічних процесів.
На початку конференції традиційно з вітальним словом до учасників та гостей звернулися декан факультету Ірина Ластовська та заступник завідувача кафедри Галина Мерзлова.
Атмосферу практичності та професіоналізму створили доповіді представників виробничих підприємств та установ. Промовистим було звернення до учасників конференції Оксани Прокопенко – засновниці крафтової сироварні LembergCheese, провідного експерта з якості харчових продуктів, експерта дорадника з НАССР, засновника руху "Від якісної сировини до здорового продукту". Вона озвучила низку труднощів при переробці м'яса та молока на крафтові продукти, що пов'язано з несумісність деяких технологічнтх операцій та вимог НАССР.
Досвідом управління безпечністю харчової продукції на великому підприємстві ПрАТ "Оріль-лідер" поділився його директор Сплодитель Олександр. Його доповідь про тонкощі виробництва продукції ТМ "Наша ряба" та запрошення на роботу та виробничу практику викликало жваве обговорення серед присутніх студентів бакалаврату та магістратури, які навчаються за освітніми програмами "204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва", "181 Харчові технології", "162 Біотехнологія і біоінженерія", які були присутні на конференції.
Змістовною та сповненою технологічних цікавинок була доповідь керівника зміни ТОВ "Євро Фуд Сервіс" Миколи Астахова, який детально розкрив технологію виготовлення вермішелі швидкого приготування Reeva. Його колега, менеджер з персоналу ТОВ "Євро Фуд Сервіс" Наталія Халченкова розповіла про впроваджену систему HACCP на підприємстві та детально зупинилася на вимогах до працівників.
З душевною промовою до здобувачів та науково-педагогічних працівників звернувся заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Білоцерківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Київської області Валентин Омельченко. Він наголосив, що в харчовій та переробній галузях відчутний кадровий голод і закликав студентів впевнено розпочинати кар'єру на цій ниві. Окрім цього було обговорено неможливість стандартизувати систему НАССР і на кожному підприємстві її необхідно розробляти і впроваджувати окремо.
Усі учасники конференції отримали багато корисної інформації, мали змогу поділитися досягненнями та труднощами сьогодення в харчовій галузі та окреслити конкретні кроки на шляху їх подолання.