Визначаємо загальну токсичність харчової продукції біопробою на культурі Colpoda steinii на засіданні наукового студентського гуртка
Засідання наукового студентського гуртка за участі відбулося 22 жовтня. Ми, студенти-гуртківці 5М курсу ФВМ, під керівництвом доцента Тишківської Наталії Василівни, опрацювали методику підготовки культури, оскільки Colpoda steinii (колподи), випускається сухою і являє собою цисти колподи і спори Bac. subtilis, що прикріплені до целофанової плівки та стінок флакону. Кожен флакон (ампула) розраховано на отримання 2 см3 активної культури, з концентрацією не менше 5000 клітин у 1 см3.
Суттєва перевага використання інфузорії C. steinii – висока її чутливість до токсичних сполук і здатність забезпечувати відтворення результатів за повторного дослідження.
Суха культура інфузорії Colpoda steinii в діагностичному наборі може зберігати свою життєвість протягом декількох років, що дозволяє уникнути трудомістких операцій з регулярного пересівання інфузорій і оперативно отримувати свіжу культуру для дослідження токсичності харчової продукції.
Препарат в Україні виготовляє науково-виробниче підприємство ТОВ «Відродження М» м. Одеса. Ми щиро вдячні директору підприємства Григорашевій Ірині Миколаївні, за надану можливість відпрацювати методику на засіданні наукового гуртка.
Верболаз Денис, староста гуртка, студент 5 М курсу